Удружење научних и стручних преводилаца Србије

Саопштење о одржаном саветовању

Удружење научних и стручних преводилаца Србије одржало је стручно саветовање „Преводилаштво, друштво, струка“ у суботу 2. априла 2016. године у својим просторијама у Кичевској 9. Скуп је отворио генерални секретар Удружења г. Драгић Вукићевић, а специјални поздравни говор присутном чланству и излагачима упутио је и др Хенри Лиу, председник Међународне федерације преводилаца.

На саветовању смо имали прилике да чујемо најновија разматрања у области преводилачке теорије и праксе. Међу истакнутијим излагањима су:

- др Надежда Винавер: „Тачна вага“

- др Бранкица Бојовић: „Транскултурална димензија транслатологије“

- др Милена Ивановић: „Јединица превођења у концепцијама совјетских и
   руских теоретичара“

- др Миодраг Вукчевић: „Судско превођење између правне и културне традиције. Приближавање Србије тековинама ЕУ“

- др Милош Ђурић: „Делимитација вишезначних термина у дискурсу електротехнике и дискурсу машинске технике и њихово аутоматско превођење“ и  „Третирање енглеских и француских вишечланих термина у глосарима електротехничког регистра“

- МА Радмила Драгаш: „Посредници у приближавању култура“

- МА Гордана Вукадиновић: „Англицизми у банкарским акредитивима“

- МА Барбара Навала: „Искуство превођења за институције Европске уније у
   Бриселу“

- МА Драгица Милетић и др Славко Станојчић: „Проблематика примене